– Det er absolutt kritisk for den voksende helsenæringen hvis denne kompetansen skulle forsvinne nå

Det sa seniorrådgiver i LMI, Monica Larsen i en uttalelse til frifagbevegelsen.no om den mulige nedleggelsen av Palla Pharma As Norge.

De ansatte i Palla Pharma AS Norge gir ikke opp kampen mot nedleggelse. Til tross for den korte tidsfristen for å finne en kjøper av fabrikkanlegget i Kragerø, er det fortsatt håp om å få på plass den finansieringen som trengs.

Prisen på anlegget ligger på drøyt 60 millioner kroner.

Ifølge nettstedet frifagbevegelse.no har det vært flere interesserte aktører, og de tillitsvalgte i Fagforbundet for Ledelse og Teknikk (FLT), Industri og Energi, NITO, og Tekna har selv tatt kontakt med potensielle nye eiere. Hver gang nye investorer viser interesse forlenges tidsfristen noe, dermed får man på nytt håp om overtagelse.

En fabrikk som går bra

I en uttalelse til frifagbevegelse.no sier de tillitsvalgte at de ansatte vil bidra økonomisk, men også med sin kompetanse. Dette er en fabrikk som går bra, spesifiseres det.

Et viktig poeng er at det vil være mye vanskeligere å starte opp driften dersom fabrikken først legges ned. Blir fabrikken kjøpt som den er vil de nye eierne få en samlet pakke med de godkjenningene og lisensene som trengs, i tillegg til den kompetansen som er essensiell for driften.

Seniorrådgiver i LMI Monica Larsen er tydelig på konsekvensene av en eventuell nedleggelse.

Monica Larsen i LMI.

– Legemiddelproduksjon har lang tradisjon i Kragerø, og bedriften besitter viktig kompetanse som ikke er lett å erstatte, sier hun i en kommentar til frifagbevegelse.no

Videre understreker hun i sin uttalelse at det som følge av koronapandemien er avdekket svakheter ved europeisk og norsk produksjon av legemidler, og at det derfor pågår forskjellige initiativer for å kartlegge og tilrettelegge produksjonskapasitet for nye mulige kriser.

Trenger kortsiktig kapital

Ifølge Larsen finnes det investorer som har laget et case for videre drift av fabrikken, men at bedriften trenger kortsiktig kapital for å overleve.

– Det de trenger er en mindre sum penger til risikoavlastning. LMI er kjent med beløpet som etterspørres, og det er mindre enn det man bruker på utredninger av beredskapskapasitet. Det er derfor merkelig om man ikke finner en ordning som bidrar med den nødvendige risikokapitalen, mener Larsen. – Det er snakk om småpenger. Det er utrolig skuffende dersom staten ikke stiller opp med en beskjeden risikoavlastning sett i lys av investeringsviljen vi har sett fra investorer, banker og ansatte, sier hun i en kommentar til frifagbevegelse.no.

Videre påpeker Larsen at det må finnes vilje i underleggende etater og hos virkemiddelaktører. LMI har hatt dialog med Eksportfinans og Innovasjon Norge for å finne risikoavlastning, i tillegg til å være i dialog med ledelsen og de ansatte i Palla Pharma AS Norge, og følger utviklingen nøye.

Les saken i frifagbevegelse.no her.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer