NHF fortsetter kampen for like betingelser for toppspillerne.Foto: Pau Barrena / AFP / NTB

Håndballpresident Kåre Geir Lio lover å jobbe videre for å bedre vilkårene for internasjonale kvinnelag.

Norges Håndballforbund har opp gjennom årene fått gjennomslag for flere tiltak som bedrer likestillingen i internasjonal håndball. I anledning kvinnedagen 8. mars 2022 fastslår håndballpresident Kåre Geir Lio at det fortsatt er mye å jobbe med.

– Ja, det er det absolutt. At situasjonen er bedre enn den var før, betyr ikke at vi skal si oss fornøyde, sier Lio.

– For eksempel ønsker vi å bedre de økonomiske betingelsene for kvinnelige lag i europeiske klubbturneringer. Der er det dessverre slik at vinnerne på herresiden mottar mye større beløp for sine prestasjoner enn hva spillerne på kvinnesiden gjør. På fjorårets EHF-kongress lanserte vi et forslag om at dette skulle utjevnes slik at det blir mindre forskjell i prispenger og reisestøtte for kvinnelige og mannlige lag, men vi ble dessverre nedstemt, sier Lio.

Begrunnelsen for motstanden er at det er mer betalingsvilje fra TV, marked og publikum på internasjonal herrehåndball.

– I Norge hadde vi i mange år langt større inntekter knyttet til Håndballjentene enn vi hadde til Håndballgutta. Vi fattet derfor et politisk vedtak om utjevning og likestilling. Det har gitt et løft for alle deler av norsk håndball, og det samme må gjøres internasjonalt, sier Lio.

– For vi kommer ikke til å gi oss. Vi vet av erfaring at det nytter å kjempe for det en tror på. Det er også et faktum en tredjedel av delegatene stemte med oss på dette forslaget under kongressen. Mange ser med andre ord at noe må gjøres, sier Lio.

Artikkelen fortsetter under bildet.

20211219-LKS-Gulljubel-etter-vm-finalen-foto-ihf.jpg

Håndballjentene er regjerende verdensmestere. Foto: NTB

– Og jeg minner om at det tok tre IHF-kongresser før vi fikk vedtatt at det skal være minimum to kvinner i alle styrer og komiteer med fem eller flere medlemmer. Vår kamp for å fjerne bikinikravet i beachhåndball pågikk også i et par tiår før vi i fjor fikk gjennomslag. Begge de to resultatene kom etter hardt arbeid som mange i norsk håndball skal være stolte av, sier Lio.

I 2022 har Norges Håndballforbund kvinnelige trenere i alle trenerteam på kvinnesiden. Da nøkkeltallsrapporten for norsk idrett kom i fjor, ble det tydelig at ingen norske særforbund har større vekst i kvinnelige medlemmer i perioden 2014-2020 enn NHF. Jenteandelen var på 66 prosent i den siste tellingen.

Det er ikke noe nytt at håndballen er langt fremme på likestilling her til lands: Det er i år 60 år siden Laila Schou Nilsen ble håndballpresident, og dermed den første kvinne valgt til det høyeste tillitsvervet i et særforbund.

Artikkelen fortsetter under bildet.

20210530-EHF-CL-gull-vipers-jubelbilde-katrine-lunde-foto-Tibor-Illyes-MTI-AP-NTB.jpg

Vipers vant Champions League sist sesong. Foto: NTB

I dag er NHF representert i EHF-styret gjennom Bente Aksnes.

– Vi kommer til å fortsette å jobbe for å få inn flere kvinnelige ledere, trenere og dommere i tiden som kommer. Grunnlaget ligger der, og forbildene er det i alle fall ingenting i veien med: Håndballjentene våre er regjerende både verdens- og europamestere, og Vipers sitter på tronen i Champions League. Det er helt enormt. Vi skal tillate oss å dvele ved det verdensbildet på selveste Den internasjonale kvinnedagen, sier Lio.

– Så gratulerer med dagen, alle!

20150510_Kåre-Geir-Lio_Foto-NBT_640x360web.jpg

Håndballpresident Kåre Geir Lio. Foto: NTB

Av Lars Kvam

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer