Både beach- og håndballaktiviteter påvirkes av EHFs vedtak.Foto: EHF

EHF vedtok mandag å utestenge lands- og klubblag fra Russland og Hviterussland på ubestemt tid.

Det ble kunngjort av Det europeiske håndballforbundet (EHF) mandag kveld. Vedtaket er fattet av de 13 medlemmene i EHF-styret, og består av tre punkter:

  • Med øyeblikkelig virkning er russiske og hviterussiske landslag utestengt fra alle turneringer som spilles i EHFs regi. Det samme gjelder russiske og hviterussiske klubblag. Utestengelsen gjelder på ubestemt tid («inntil ny beskjed»). EHF vil i løpet av de nærmeste dagene komme tilbake hva dette betyr for øvrige lag i e-cup og andre berørte turneringer.
  • Dommere og delegater fra de to nasjonene vil ikke bli oppnevnt til oppdrag. Russiske og hviterussiske kommisjonsmedlemmer og lektorer vil ikke bli innkalt til fremtidige møter og aktiviteter.
  • Nye verter vil bli funnet for de beachhåndballaktiviteter som EHF hadde berammet til Moskva i juli 2022 (senior og junior).

– Dette er det eneste riktige å beslutte nå, og i tråd med det vi og andre nasjonale håndballforbund sammen har kjempet og argumentert for de siste dagene, sier håndballpresident Kåre Geir Lio, som var tindrende klar da han bekjentgjorde sitt syn via handball.no lørdag kveld:

«Dette er en tragisk og helt spesiell situasjon. Det er derfor helt nødvendig med sterke og tydelige grep. Det at et land invaderer et annet på denne måten, ligner mer på 1939 enn noe vi har opplevd siden den gang.»

I lys av det europeiske håndballvedtaket vektlegger Lio dette:

– Vi har bedt IHF (Det internasjonale håndballforbundet) fatte samme eksklusjonsvedtak som det EHF-styret gjorde mandag kveld. Jeg forventer at de presenterer sitt standpunkt i løpet av kort tid. Vi vil også fortsette å dytte på at IHF og EHF må avslutte sine avtaler med russiske og hviterussiske sponsorer.

Lio Ukraina.jpg

(Fotomontasje)

Av Lars Kvam