Et viktig stykke Norsk farmahistorie kan gå mot slutten

Produksjonsanlegget i Kragerø.

Tidligere Weifa, nå Palla Pharma, kan bli slått konkurs. De trenger nye eiere iløpet av denne uken.

Vår farmasøytiske fabrikk i Kragerø står nå i fare for å bli lagt ned, og vi ønsker publisitet rundt dette. Vi ønsker at vår situasjon skal komme norske politikere for øre, slik at de, eller andre investorer, kan komme på banen for å bidra til å redde denne fabrikken på ca 80 ansatte, skriver selskapet i en pressemelding.

Haster å få solgt fabrikken

-Den Australske administrasjonen har for en tid siden lagt ut hele selskapet for salg, men det har også vært mulig å kun kjøpe den norske delen. Dessverre har det ikke vært noen gode nok tilbud og nå haster det, sier Fabrikkdirektør Craig Sweeney.

Tidligere har det blant annet vært produsert kjente smertestillende medikamenter som Paracet, Ibuprofen, Paralgin Forte og diabetesmedisinen Metformin ved anlegget.

De tillitsvalgte ved Palla Pharma jobber nå på spreng for å finne mulige kjøpere. Hovedtillitsvalgt Jørgen Isaksen ønsker å få mest mulig mediedekning rundt situasjonen, og presiserte tidsklemmen selskapet står i.  

-Vi har fått ut denne uken på å finne noen som kan overta driften av fabrikken, hvis ikke vi gjør det står Palla Pharma i fare for å gå konkurs. Men dersom det skulle dukke opp interesse fra en Norsk kjøper vil man kanskje kunne strekke tidsfristen noe, sier Isaksen.  

Unik Kompetanse

Produksjonsanlegget var lenge eid av Weifa, som frem til 1998 het Weiders Farmasøytiske AS. Selskapet ble i 2015 kjøpt opp av Vistin Pharma og driften ble delt i to. Palla Pharma Norway, tidligere kjent som TPI Norway, overtok lokalene i 2017.

Fabrikken med sine 80 ansatte er prissatt til 60 – 70 millioner kroner. Tross mange navnebytter har fabrikken lang fartstid i Kragerø med 82 års drift. Derfor sitter fabrikkens ansatte på unik kompetanse som ikke enkelt lar seg erstatte i Norge. Et stykke norsk farma og industrihistorie kan derfor nærme seg slutten.

– Det er viktig å sikre at farmasøytiske bedrifter og deres kompetanse forblir i Norge. I et Stortingsvedtak (14.05.2020) ble det poengtert at det er viktig å sikre selvforsyningsgrad av kritiske legemidler. Stortinget vedtok enstemmig å igangsette arbeidet med å starte norsk legemiddel- og vaksineproduksjon, skriver Palla Pharma Norway i sin Pressemelding.

Craig Sweeney sier tiden er den største utfordringen nå.

-Vi er i dialog med interesserte aktører, men man kjøper vanligvis ikke en bedrift på to til tre dager. Vi jobber med å ta kontakt med så mange potensielle interesserte som mulig, men tiden jobber mot oss, konstanterte han.

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer