Foto: Annika Byrde / NTB

Landslagssjef Christian Berge har informert forbundsstyret om at han ønsker å bli klubbtrener.

Christian Berge (48) har vært Håndballguttas landslagssjef siden 2014, med en suksess som savner sidestykke i norsk herrehåndballs historie. Den siste avtalen mellom ham og Norges Håndballforbund (NHF) hadde opprinnelig en varighet til og med VM 2025. Overfor sin arbeidsgiver har Berge nå uttrykt et ønske om å få bli klubbtrener igjen, noe han også var før han overtok ansvaret for Norges herrelandslag.

– Savnet etter å stå på gulvet med laget mitt hver eneste dag, er stort. Følelsen har vokst seg større og større den siste tiden, og jeg mener at jeg trenger et daglig virke for å bli mest mulig skjerpet i jobben min. Derfor har jeg nå informert NHF om at tida er inne for min del til å bli klubbtrener igjen, sier Berge.

– Vi har respekt for at Christian ønsker dette. Samtidig ligger det fast fra Forbundsstyrets side at våre landslagssjefer ikke kan ha en annen trenerjobb i topphåndballen, sier håndballpresident Kåre Geir Lio.

Partene er enige om at Berge fratrer som landslagssjef. Han er dermed fri til å starte sin trenergjerning i klubb. Uavhengig av dette skal han lede Håndballgutta for foreløpig siste gang under Golden League-turneringen i Danmark i midten av mars 2022, opplyser generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud.

– Vi er svært takknemlige for alt han har gjort på de åtte årene han har vært landslagssjef. Han har tatt Håndballgutta til høyder vi knapt turte å drømme om. Derfor er vi lei oss over at dette kapittelet nå nærmer seg slutten, sier Langerud, som er trondhjemmerens nærmeste leder i NHF.

Under Berges ledelse har Håndballgutta etablert seg i den ypperste verdenseliten. Det håndfaste beviset på dette er de to VM-sølvene (2017 og 2019) og EM-bronsen (2020) laget har sikret seg i løpet av denne perioden. I tillegg ble det fjerdeplass i EM 2016 og femteplass i EM 2022, og i Tokyo-OL sist sommer deltok Håndballgutta for første gang siden 1972.

– Under Christian Berges ledelse har Håndballgutta etablert seg i verdenseliten. Han har gjort en strålende jobb for oss, for laget og for alle som er glade i norsk håndball, sier Langerud.

– Vi er veldig glade i Christian. Han vil stå som en bauta i norsk håndballhistorie. Jeg vil også berømme Christian for måten han har opptrådt på i de samtalene vi har hatt om hans rolle, sier håndballpresident Kåre Geir Lio.

– Det blir veldig rart å ta farvel med gutta og støtteapparatet i mars. Det har vært en enormt fin periode, med opplevelser jeg aldri vil glemme. Jeg ønsker også å takke gode kolleger i Norges Håndballforbund og alle samarbeidspartnerne, sier Berge selv.

NHF vil bruke tiden som kommer på å finne Håndballguttas nye landslagssjef.

– Dette veiskillet gir oss en mulighet til å se på hvordan vi kan bygge videre på det Christian har skapt, og hva vi kan forbedre og endre rundt landslaget. Generalsekretær Erik Langerud vil nå fullføre det praktiske i forbindelse med avslutning av kontrakten. Deretter vil Forbundsstyret og Langerud starte prosessen med å finne den neste landslagssjefen, sier Lio.

– Vi vil presentere løsningen når den er klar. Målet er å ha en ny landslagssjef på plass innen tidlig høst 2022, slik at vedkommende og laget får en best mulig oppkjøring til VM i Sverige/Polen i januar 2023, sier håndballpresidenten.

FAKTA
Christian Berge
Alder: 48
Stilling: Landslagssjef for Håndballgutta (2014-2022)
Tidligere trenerjobber: Elverum (2008-2014), Juniorgutta/LM94 (2013-2014), AGF Århus (2007-2008, assistent)

For mer informasjon, kontakt:
Kåre Geir Lio
Håndballpresident
Telefon 913 99 133

Av Lars Kvam

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer