Inkludering av unge i organisasjonsarbeid

UNGDOMSUTVALGET MØRE OG ROMSDAL: Fra venstre: Joachim Margido Laumann Bolli (Eide Klatreklubb), Hermann Hovde (Kristiansund roklubb), Niels Adon Leenders (IL Hødd), Ingrid Marie Larsen (Vestnes Islandshestforening) og Johannes Hjertvik (Gossen IL) Foto: Vegard Agledal Rangsæter

Har du et brennende engasjement for idrett, og ønsker å være med på å påvirke valgene som blir tatt?

Vi tok en prat med to som sitter i et ungdomsutvalg:

­– Det beste med å være med i ungdomsrådet er alle mulighetene vi får. Du kan være med på så utrolig mye morsomt, og det åpner dører for veldig mange andre ting. I tillegg får man et stort nettverk av kontakter innenfor idretten. Det er kanskje de to tingene som er kjekkest.

Det sier Niels Adon Leenders. Han er 17 år gammel, kommer fra Ulsteinvik og har sittet i ungdomsrådet i Møre og Romsdal i to år. Han har spilt håndball og drevet med seiling, og spiller nå innebandy.

Ungdomsrådet er en gruppe i et idrettslag eller en idrettskrets som taler ungdommens sak. I tillegg setter utvalget i gang aktiviteter, av og for ungdom.

– Det er et utvalg som sitter under styret. Vi prøver så godt vi kan å samarbeide og ha en tett dialog med dem, og løfte opp saker hvis det er noe vi ønsker å ha noe å si om eller delta i, sier leder i ungdomsrådet i Møre og Romsdal, Ingrid Marie Larsen.

Ingrid er 24 år gammel og vært med i ungdomsrådet i tre år. Hun har tidligere drevet med islandshest, og har konkurrert på internasjonalt nivå, men har et brennende engasjement for all idrett. I tillegg til ungdomsrådet, sitter hun også i idrettskretsen i Møre og Romsdal. Det har hun gjort i to år.

­– Man får et veldig stort ansvar

Ingrid og Niels forteller at de begge hadde et ønske om å lære mer om norsk idrett og dens organisering, og at det var derfor de syntes et verv i ungdomsrådet var attraktivt. De har fått stort utbytte av vervet, og setter spesielt pris på kontaktnettverket de har fått gjennom arbeidet.

– Å møte folk som var interesserte i å sitte og ha samme verv var veldig hyggelig. Det er veldig givende å kunne møtes og diskutere rundt noe du er glad i. Jeg hadde på forhånd gode erfaringer med dette fra tidligere arbeid, så jeg ville gjøre mer av det, sier Niels.

For Ingrid sin del handlet det også om å kunne få muligheten til å være med og bidra og ta del i organisasjonsarbeid.

– Det er veldig kult å se idretten fra en annen side. Jeg får lære litt mer rundt det å sitte i et utvalg under et styre som jobber med store ting, og å kunne ta del i det er veldig stas. Man får et veldig stort ansvar. Samtidig blir man kjent med andre idretter som man kanskje ikke har et forhold til fra før av, sier hun.

– Det å faktisk kunne være en ressurs for andre, og å få det ansvaret man får i ungdomsrådet er utrolig gøy, legger Niels til.

Ingrid .jpg

Ingrid Marie Larsen er leder i ungdomsutvalget for Møre og Romsdal idrettskrets. Foto: Privat.

De forteller også om hvorfor det er viktig at ungdom får lov til å være med og påvirke en så stor arena som norsk idrett er. Det gir også muligheter til ungdommer som ønsker å være med og påvirke beslutninger som tas på vegne av dem.

– I mange idrettskretser er det ofte godt voksne mennesker som sitter og styrer. Hvis de har drevet med idrett, så er det flere tiår siden, og det er jo en helt annen idrett enn slik det er i dag. Vi ungdommer har et helt annet syn på ting. Samfunnet endrer seg hele tiden, og det samme gjør idretten, så det er viktig å ha et talerør for ungdommen i et idrettsstyre, sier Ingrid.

Niels sier seg enig i det Ingrid forteller, og legger til at tidlig og god opplæring av ungdom i idrettens organisering kan være viktig for fremtiden.

– Det er utrolig verdifullt. Man må ha mye erfaring og være i en viss alder for å komme inn i mange verv og styrer i idretten. Når man har ungdomsråd får man tidlig god opplæring, og det kan være gull verdt.

– Det er dessuten med på å ufarliggjøre hele greia, sier Ingrid.

– Jeg husker det første møtet jeg kom på i idrettskretsen i Møre og Romsdal. Jeg var så svett og tenkte «herregud hva gjør jeg her». Man sitter sammen folk som tidligere har vært ordførere og jurister, og da kjenner man seg veldig liten. Ungdomsvervet er en veldig fin måte å vise unge at det egentlig ikke er så farlig. Du har like mye å si som de voksne i idretten. Minst like mye, forteller hun.

– Små ting med stor verdi

Et av prosjektene Niels Adon Leenders og Ingrid Marie Larsen har jobbet mye med mens de har sittet i ungdomsrådet, er prosjektet «Alle med». Det har på mange måter blitt deres hjertesak.

– «Alle med» er et tiltak vi ser mye verdi i. Det handler om å få flere med i idretten. Det skal ikke være noen barrierer som hindrer barn og unge til å bli med. Uansett funksjonsevne, hvem man er som person eller hva man har økonomi og ressurser til, skal man ha mulighet til å drive med idrett, forteller Ingrid.

Begrenset økonomi er ett av flere hinder for mange unge ikke blir med i idretten. Å snakke rundt dette og bidra til at det ikke i like stor grad er et tabu lenger, er noe de er stolte over å ha bidratt med.

– Det finnes veldig mange enkle tiltak man kan gjøre for at det skal være muligheter for alle. Å være med på å bevisstgjøre dette med å få med flere, og for øvrig hvor utrolig viktig det er at alle skal få muligheten til det, er viktig for norsk idrett. Vi har vært på fylkestinget og snakket om dette til politikere i Møre og Romsdal på en konferanse i fjor, hvor det var 500 stykker som så på, så det må vi kunne si vi er veldig stolte av, sier Ingrid.

UMRIK Niels.jpg

Niels har vært med i ungdomsutvalget i to år, og trives veldig godt. Foto: Privat.

Niels forteller at de også er stolte av det politiske aspektet ungdomsrådet medfører.

– Vi har fått blandet oss inn i det fylkeskommunale og i politikken. Gjennom politiske vedtak blir det gjort veldig mye som har betydning for idretten, så det å få en ung stemme inn der er gull verdt, sier han.

– Det trenger ikke nødvendigvis å være store beslutninger. Det er hele tiden små ting som blir gjort og små avgjørelser som tas, men det har likevel stor verdi, legger Ingrid til.

Idrettsengasjement er ikke det samme som idrettsdeltakelse

Det finnes mange måter å engasjere seg i idretten på. Alle som har et brennende engasjement for idrett, organisasjonsarbeid eller medvirkning, kan engasjere seg i ungdomsråd.  

– Du trenger ikke være på toppnivå i idretten du driver med for å være med og påvirke. Du kan like gjerne sitte på sidelinjen og være kjempeengasjert, og likevel drive med organisasjonsarbeid, forteller Ingrid.

Uansett hvilken idrett du driver med, eller om du ikke driver med idrett, men interesserer deg for det, har du altså muligheten til å være med og påvirke norsk idrett. Det er ikke alle klubber eller kretser som har ungdomsutvalg, men likevel ser man at engasjementet for det blomstrer rundt om i Norge.

– Det blir mer og mer viktig at ungdommen får bli med i prosessene. Dersom du har lyst til å drive med organisasjons- eller klubbarbeid, kan man oppsøke idrettsforbundet sitt og høre med dem. Eller så kan du spørre idrettslaget ditt, kanskje styret vet noe, sier Ingrid.

– Hvis du brenner veldig for medvirkning, kan man også kjempe for å opprette ungdomsråd i egen klubb. I klubben min lagde vi bare et ungdomsråd, og det fungerte veldig bra. Det er veldig viktig med ung medvirkning i klubben, og å lage et ungdomsråd kan være en veldig fin plass å begynne, sier Niels.

Av Astrid Stenvold

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer