Heine Jensen (t.v) og Rune Haugseng trener Nærbø.Foto: Nærbø

Tettstedet Nærbø har 7300 innbyggere. For driftige jærbuer er ikke det til hinder for å spille E-cup.

Sist vi skulle intervjue trener Heine Jensen om Nærbø brukte han halve tiden til å skryte av Rune Haugseng. Så denne gangen synes Jensen det er like greit at Haugseng selv stiller opp. Mannen som har bygd opp jærklubben fra grunnen.

Hvor eventyret ender vet ingen, men lørdag 12. februar skal Nærbø spille 4. runde i EHF-cupen mot rumenske CSM Foscani. Og i den hjemlige serien er det blitt foreløpig femteplass.

– Vi er godt fornøyd så langt i sesongen. Laget har tatt de stegene vi håpet på. Så lenge gutta gjør fremskritt – og det gjør de – så er vi fornøyd, sier Rune. Han og Jensen har et meget tett samarbeid. Når assistent Haugseng sier at de to snakker håndball sammen en til to timer hver dag, må vi spørre en gang til for å sjekke at telefonen ikke er hacket. Men sånn er det: En til to timer hver dag om status og planlegging!

– Vi prøver å forme spillerne allerede fra 11-årsalderen. De skal bli robuste og kunne stå i det. Det er et stort sprang å gå fra ungdomshåndball til elite, men våre spillere blir ikke feid av banen. De har fått et godt grunnlag. Slik får vi også få skader, mener Rune, som klargjør at Nærbø nå også har fått økonomiske muskler til hente folk utenfra. Den danske Runar-målvakten Joachim Søholm Christensen er klar fra neste sesong. Til mer E-cup?

I de to første E-cuprundene ble italienske lag feid av banen. Nå blir det tøffere. – 50/50-sjanse for avansement, anslår Rune, som kan glede seg over at han kan servere enda en Haugseng til rumenerne. Nevø Rassin er tilbake etter en fotskade. I tillegg er danske Lasse Haman-Boeriths klar til innsats. Nærbø visste at han var skadeplaget da han ble hentet fra Danmark og var villig til å gi ham tid. Nå har han fått bygget seg opp.

– Selv om det er første året vi deltar i E-cupen, har vi mange spillere som har spilt yngre landskamper for Norge, så de er vant med internasjonal motstand. Det er ikke noe stressmoment. Det er også fint for folk på Nærbø å få oppleve E-cup, sier Rune.

Haman-Boeriths er for øvrig en av kandidatene til å ta over som playmaker når Runes sønn Andreas Horst Haugseng skal prøve seg i Elverum neste sesong. Andreas følger etter kantspiller Sindre Heldal som forsvant til Norges beste lag før denne sesongen.

– Er det en honnør til Nærbø når topplaget vil ha spillerne dine?

– Nei. Men det arbeidet vi gjør vil føre til at vi får noen sånne typer. Elverum har vært på Andreas i tre år. Når vi slipper gutta våre, skal de få spille – ikke bare gå inn i en tropp. For mange drar for tidlig ut av Norge for å prøve lykken. Nivået i REMA 1000-ligaen er så godt at mange ville ha godt av å stå ett år til.

Nettopp nivået i Norge skal Nærbø få kjenne skikkelig på i måneden vi er inne i. Nå venter alle fire topplagene: Drammen (borte 6.2), Runar (hjemme 16.2.), ØIF Arendal (hjemme 23.2) og Elverum (borte 27.2.). Innimellom kommer hjemmekamp mot Halden og hjemme og borte mot CSM Foscani i Eurpean Cup.

Det er bare én ting som virker å bekymre Rune Haugseng litt.
– Vi har hatt bare to spillere ute med korona siden august. Kommer vi til å bli straffet nå fordi vi har vært pliktoppfyllende?

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.

Av Arne Hole

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer