Mette Bugges herlige liv med håndballen

Mette Bugge har gitt seg etter 44 år i Aftenposten. I håndballen har hun enda lenger fartstid.

– Håndballen har vært en stor del av livet mitt, og nå har jeg begynt å spille igjen. Piker33 for Jardar. De andre løper fortere, men jeg finter bedre, ler 70-åringen som har mer energi enn de fleste 30-åringer.

Se bilder fra Mette Bugges håndball-liv nederst i saken.

De fleste skjønte at de hadde å gjøre med en jente med mer energi og pågangsmot enn de fleste andre da Sandefjord-jenta tok plass i Runars styre. Da var hun 16 år gammel! Håndballinteressen hadde hun fått på Virik skole, der Finn Setlo var gymlærer og sentral i STIF. Men Mette valgte Runar, for det var klubben nærmest.

– Jeg begynte på pikelaget som 12-13-åring. Vi var det beste laget i Vestfold, og jeg husker vi ble kjørt til bortekampene på tilhenger. Det hadde vært skandale i dag. Da vi ble større, husker jeg spesielt ett resultat. Storlaget Skjeberg, med landslagskeeper Eldbjørg Willasen, kom på besøk til NM-runde og banket oss 13-2. Men jeg scoret ett av målene.

Vi treffer Mette der hun har bodd i en årrekke, i Solhaugveien høyt over Sandvika. Hun har tatt vare på minnene og kommer med flere utklippsbøker. Men ingen av dem handler om Runar og eliteserien.

– Vi hadde alltid tre-fire spillere på kretslaget, lå i 2. divisjon og spilte kvalifisering om opprykk, men kom oss aldri opp.

Det gjorde derimot Mette. Etter ett år på idrettshøyskole i Danmark, dro hun til Oslo for å studere. Nordstrand var nyopprykket i 1. divisjon og hadde Frode Kyvåg som trener. Der ble hun i fire år og ble også innkalt til en u-landslagssamling. Ved siden av var det studier i sosiologi, historie og statsvitenskap, så energibunten kan kalle seg cand. mag.

Så startet den journalistiske løpebanen. Først med tre sommervikariater i Vestfold. Deretter var hun blant 400 søkere på stipendiat i NRK, og Mette var en av åtte som kom inn. Det ble Dagsnytt, tre måneder i Ålesund, tre måneder i Kristiansand og tre måneder på sporten. Som sportsjournalist fikk hun dekke B-VM i håndball for damer i Berlin i 1977. Det syntes Mette var utrolig morsomt, men det var et stort aber å jobbe i NRK. Med korte nyhetsinnslag ble det for lite å gjøre for en energisk dame. Hun søkte seg til Aftenposten – og fikk napp.

Samtidig ble hun spurt om å trene Runars herrelag – og Mette, som sjelden har sagt nei til noe, sa ja.

– Jeg var nok en av de første jentene i landet som trente et herrelag. Runar lå i 3. divisjon, og vi kunne kanskje ha rykket opp, men to av de beste spillerne ble skadet i en bilulykke, forteller Mette, som husker at legendariske Frank Beck trente Sandefjord på samme tid. Selv hadde hun faren til Ole Gustav Gjekstad på laget. Mamma Bugge serverte snitter og bakst på spillermøtene. «Kan Mette Bugges kaker føre til opprykk?» spurte Sandefjords Blad.

– Men etter at jeg begynte i Aftenposten i 1978, gikk det ikke å være trener for Runar, så jeg måtte si fra meg den jobben. I stedet fikk jeg i Aftenposten ansvaret for damehåndballen og ble fort sendt på mesterskap. Det var moro, for da hadde Aftenposten ikke bare god deadline, men også to aviser daglig.
Men Mette ville ikke skrive om bare «jenteting», så da Odd «Konsulen» Pettersen gikk av like etter at virvelvinden fra Vestfold hadde begynt, så overtok hun motorsport. Og alt mulig annet utenfor avishuset. Nå har hun 16.000 kontakter i telefonlisten!

Under New York Marathon i 1982 traff hun Eldar Brænden, som hun giftet seg med. De flyttet til Bærum, og da gikk Mette inn i Jardar, der Rolf Rustad var trener. Mette tok initiativet til allidrett, ble trener for datteren Ida, sto for dugnader og prosjekter og startet Jardar Old Girls. Det endte med NM gull i 50-årsklassen i Bergen i 2014, og Mette ble sendt frem for å motta pokalen. Gullet ble selvfølgelig behørig omtalt i Jardar-posten, som Mette har vært redaktør for siden 1993.

– Det ryktes at du også omgås de kongelige?

– He, he. IOC spurte i 2007 om jeg kunne komme til Jordan for å holde et foredrag på en internasjonal kvinnekonferanse. 1000 kvinner var til stede, og jeg tipper det var 700 i salen da jeg skulle på scenen. Like før jeg skulle i aksjon, gikk dørene opp. Da kom dronning Noor inn med ti sikkerhetsvakter og ti fotografer på slep. Hun satte seg på første rad, og etterpå takket hun oss tre som hadde vært på scenen.

Året etter skulle jeg intervjue IOC-representant Gerhard Heiberg under OL i Beijing. Det skjedde på et luksushotell. Han bøyde seg frem og hvisket:
– Der borte sitter kongefamilien fra Jordan. Da svarte jeg: – Dem kjenner jeg jo.
Heiberg trodde neppe det, men tok meg bort for en presentasjon. Da sa en av de kongelige: – Jøss, er du her også?
Jeg var under mitt opphold i Jordan blitt kjent med flere av prinsessene, ler 70-åringen, som har møtt et utall verdenskjente mennesker i sitt virke.

I desember var avisdronning Mette på sitt 18. håndballmesterskap for Aftenposten – og for en avslutning det ble for både henne og håndballjentene: gull!

Skjønt, avslutning. I tillegg til å ha gjort comeback på håndballbanen, skal Mette fortsette som skribent for Aftenpostens sprek-stoff, avisens historiemagasin, hun skal holde foredrag og hun skal skrive bok om Gabrielle som gikk fra et liv som prostituert til å bli ekstremløper.

Mette Bugge – ekstremt aktiv!

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten og har vært kollega med Mette Bugge. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.  Previous

Mette får en landslagsdrakt av Thorir Hergeirsson i sitt siste mesterskap som journalist.
Mette får en landslagsdrakt av Thorir Hergeirsson i sitt siste mesterskap som journalist.
Foto: Karoline Dyhre Breivang
Mette spilte på Runar sitt damelag
Mette spilte på Runar sitt damelag
Mette spilte også på Nordstrand med flere kjente spillere.
Mette spilte også på Nordstrand med flere kjente spillere.
Sammen med Frank Beck trente hun Runar sitt herrelag.
Sammen med Frank Beck trente hun Runar sitt herrelag.
Mette har deltatt i NM Veteran siden starten og har fått både gull, sølv og bronse.
Mette har deltatt i NM Veteran siden starten og har fått både gull, sølv og bronse.
Foto: Privat
Her er Mette på jobb og intervjuer Christian O'Sullivan
Her er Mette på jobb og intervjuer Christian O’Sullivan
Foto: Privat
Kreativ løsning når Mette skal intervjue en høy basketballspiller.
Kreativ løsning når Mette skal intervjue en høy basketballspiller.
Foto: Privat
Fram VM 2019 sammen med TV3s Daniel Høglund og Kristian Kjelling
Fram VM 2019 sammen med TV3s Daniel Høglund og Kristian Kjelling
Foto: Privat
"Aldri undervurder en gammel dame som er født i desember og spiller håndball"
«Aldri undervurder en gammel dame som er født i desember og spiller håndball»
Foto: Privat
Nå spiller Mette på Jardar Oldgirls
Nå spiller Mette på Jardar Oldgirls
Foto: Privat
På hjemmekontoret. Her skal det skrives masse i årene som kommer.
På hjemmekontoret. Her skal det skrives masse i årene som kommer.
Foto: Arne Hole

Denne nettsiden benytter cookies. Ved å fortsette, godtar du vår bruk av cookies.  Les mer