Harald Minge

– Vi forventer at regjeringen kommer med treffsikre tiltak. Nå er det viktig at vi opprettholder aktivitet i næringslivet og derfor trenger vi en ordning for lønnsstøtte for å unngå massepermitteringer før jul, sier Harald Minge, adm. direktør i Næringsforeningen.

Reiseliv, kultur og uteliv har blitt rammet spesielt hardt under pandemien. Nok en gang får disse svi. De nye restriksjonene er særdeles alvorlige.

– Vi håpet i det lengste på normal drift de siste ukene før jul, perioden hvor de mest berørte næringene skulle redde i land et katastrofeår. Slik blir det ikke og de nye reglene rammer bransjen beinhardt, nok en gang, sier Minge, som understreker at liv og helse er viktigst:

– Smitteutviklingen er eksplosiv og belastningen på sykehusene må reduseres. Vi har selvsagt forståelse for at nye tiltak er nødvendig. Vi er også glade for at regjeringen på rekordtid har fått på plass en kompensasjonsordning, men dette er ikke nok. Vi må holde folk i jobb, og det krever umiddelbart en lønnsstøtte. Nå setter partene i arbeidslivet seg sammen med regjeringen og vi regner med at det landes gode og rause ordninger som redder alle disse bedriftene, sier Minge, som understreker behovet for å holde hjulene i gang.

– Vi må sette alt inn på å holde folk i arbeid. Videre må vi både sørge for at enda flere vaksinerer seg og at vi får fart på å rulle ut den tredje dosen. LOs utspill om å tilgjengeliggjøre store mengder gratis selvtester til både bedrifter, offentlig sektor og privatpersoner får dessuten full støtte fra oss. Hyppige tester fører til raskere identifisering av smitte og vil bety mindre spredning, sier han.

For mange er det tungt å gå delvis tilbake til start med hjemmekontor og generell sosial distansering.

– Mange syns at dette er tungt, og det har vi stor forståelse for. Næringslivet og arbeidsfolk i denne regionen har imidlertid taklet denne krisen på en forbilledlig måte til nå. Sammen skal vi nok komme oss gjennom den fjerde bølgen også, avslutter Minge.

Av Egil Hollund