En rykende fersk rapport slår fast at verden planlegger å produsere dobbelt så mye fossil energi som klimaet tåler. 

Den globale produksjonen av fossil energi må reduseres betydelig og raskt dersom det skal være mulig å nå det viktige klimamålet. © Fred Dott / Greenpeace

I følge rapporten fra Stockholm Environment Institute og FNs miljøprogram, planlegger landene som produserer mye fossil energi å hente opp mer enn dobbelt så mye fossil energi som det som er mulig for å unngå global oppvarming under 1,5 grader. Rapporten viser også at den globale produksjonen av fossil energi må reduseres betydelig og raskt dersom det skal være mulig å nå det viktige klimamålet. 

 – Fossil energi er og blir hovedårsaken til klimakrisa. Hvis ikke de fossilproduserende landene begynner å la olja, kullet og gassen ligge, når vi ikke klimamålene. Så enkelt er det, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

Planlegger økt produksjon

Videre slår rapporten fast at landene som produserer mye fossil energi i dag, deriblant Norge, planlegger å øke produksjonen fram mot 2030 – stikk i strid med budskapet fra både FNs klimapanel og Det internasjonale energibyrået.

– Når politikerne kommer med storslagne lovnader om teknologi, utslippskutt og grønn vekst, er det viktig at vi husker på at det er politikken som teller, ikke løftene. Det nytter for eksempel ikke at den ferske Støre-regjeringa vil øke Norges klimamål, når den samtidig vil fortsette å dele ut nye oljelisenser i Arktis, sier Pleym. 

Dette er tredje gang FNs miljøprogram legger fram sin årlige “Production Gap Report”. Årets rapport viser at det såkalte “produksjonsgapet” mellom uttalte klimamål og lands fossilpolitikk, er omtrent uendret fra i fjor. 


Hele rapporten, oppsummering og mer kan leses her.

Denne videoen forklarer enkelt hva produksjonsgapet betyr:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *